Dränering av tomt i Borås

I somras köpte jag en ganska stor tomt i mitt favoritområde i Borås, där har jag letat efter boende eller tomt i flera år och plötsligt var det bara att slå till på en tomt. När jag besökte tomten så förstod jag varför den inte kostade lika mycket som jag förväntade för den var rätt vattensjuk. För ett tag så tvekade jag inför att köpa den, även om jag verkligen vill bo i det området. Jag kontaktade en vän som arbetar med dränering av tomt i Borås med omnejd och han kom ut för att ta sig en titt på tomten.

Påbörjar dränering av tomten

Tillsammans med min vän som har dränerat ett antal tomter och kan det utan och innan, så gjorde vi upp en plan och satte igång. Kort sagt så har ett dräneringsdike som funktion att leda bort allt vatten från tomten och någon annanstans där det inte samlas upp. Att bygga ett hus på en fuktig och blöt tomt är som att be om fuktskador och det ska mycket till innan jag vågar sätta ned spaden i jorden på ett fuktigt och blött område. Jag fick reda på att jag var tvungen att kolla upp reglerna för hur jag bäst leder bort vattnet med hänsyn till grannarna och som tur är har jag bara en granne som bor en bit bort så det var inget problem. Är du osäker så kolla med kommunen du bor i hur du ska göra.

Hur vattnet rör sig på tomten

Vi var tvungna att försöka ta reda på vart allt vatten kommer ifrån och varför innan vi påbörjade dräneringen av tomten. Hur rör sig vattnet i marken? Den här tomten var inte vattensjuk för att det hade regnat utan för att det tillförs vatten till tomten någon annanstans ifrån. Det rinner en bäck förbi tomten och troligtvis kommer det vatten underifrån i marken. Ett dike grävdes på ”rätt” ställe på tomten och sedan började tomten att dräneras sakta men säkert. Nu är den byggklar!